BLOGG

Skrivehverdag (for den spesielt interesserte).

Fredag, 12.08.16.

Så var hverdagen her igjen. Etter en uanstendig lang ferie (og en riktig god en, attpåtil) er lektor Fossum tilbake på jobb. Barna har begynt på SFO, og etter helga er det skolestart. Vi begynner så smått å kjenne at høsten, med sine gode lukter, kjølige morgener og mørke kvelder, er velkommen. Ikke minst blir det godt med litt rutine.

Jeg har fått mange gode skrivestunder i sommer, men når livet går fra et måltid til det neste, fra små oppdagelsesferder til store eventyr, fra late morgener til altfor sene kvelder – så blir arbeidsinnsatsen noe varierende. Det er ikke så greit å få inn en solid dags arbeid når man knapt vet hvilken dag det faktisk er… Derfor er det ikke så galt når den mer strukturerte hverdagen brått er på plass.

Vi har alle våre mønstre, våre oppskrifter på gode og nyttige dager. Noen er A-mennesker som spretter opp om morgenen, klare for nye utfordringer og ute av døra i løpet av kort tid. Andre, som meg, ruller sakte ut av senga, blir stående og stirre tomt fremfor seg på badet altfor lenge, smører frokost og matpakker som en zombie med hangover, slumper ned i en myk stol med en kopp te og rører ikke frokosten før det nesten er for sent. Først når barn er sendt av sted/levert og husbonden er i gang med jobb, våkner jeg ordentlig til. Da er jeg klar til å skape, og kan gjerne fortsette med det til langt ut på natt (om jeg får anledning).

Som jeg har skrevet om før, så er jeg ikke typen som går tom for inspirasjon, men å være en skriver er fremdeles hardt arbeid. Det må rutiner til for å få struktur på den kreative kraften. Det må søvn til, nok mat og drikke, rom til å gjøre det man skal. Og gjerne litt sunt press. Noen sitter på et lite kontor, konsentrerte og isolerte fra verden utenfor. Andre sitter på kafé og skribler i en notatbok, eller ved et gammelt skrivebord under et vindu med utsikt til åker og eng, skog eller hav. En frilansskribent har ofte stor frihet i valg av arbeidsomgivelser (noen fordeler skal man jo ha, annet enn det åpenbare – at man får jobbe med det man elsker).

Selv sitter jeg vanligvis i en av de myke stolene våre, i sofaen, eller til nød ved spisestuebordet. Musikk på ørene er essensielt – det er min måte å stenge ute den virkelige verden og reise inn i min egen. Mye av det jeg skriver er farget av musikken jeg hører på, av stemningene og assosiasjonene den bringer. Mens det tradisjonelle kontorlandskapet er preget av kaffekopper (og muligens billig frukt-te), står det gjerne en stor kopp svart te med melk i på kista eller bordet ved siden av meg. En boks full av ymse tegne- og malesaker ligger klar i stua til de dagene hvor en illustrasjon presser seg på.  

Jeg gleder meg til en produktiv og veldig spennende høst. Det må jammen gode rutiner til, når det både skal skrives, lanseres, blogges, tegnes, filmes og promoteres. Forhåpentlig blir det tid til noen gode doser lesing også, og kanskje til og med litt sosialisering… Og så er det straks bare fire måneder til jul. Sånn i tilfelle du ikke har innsett det. Velkommen til hverdagen!

 Velkommen til min lille bloggside. Her kommer jeg til å fortelle om bokprosjekter, skriveprosesser, inspirasjonskilder, ideer, overraskelser og nyheter som angår skriveriene mine.

Ønsker du å motta påminnelse om nye blogginnlegg?

Send mail til: Ellenfossum@gmail.com