BLOGG

Eventyr, fantasy-sjangerens tidløse stamfar.

Fredag, 01.04.16.
Aryor

Etter fullendt videregående skole, var jeg mildt sagt usikker på hvor veien skulle gå. Hva skulle jeg bli når jeg ble stor? Jeg visste ikke da, og jeg vet vel knapt nå, men kjærligheten til fantasy ledet meg til å velge folkloristikk første året som student. At jeg underveis innså at jeg ikke ante hva slags yrke jeg skulle få meg via disse kulturstudiene, fikk meg til å skifte retning mot engelsk og bruke folkloristikken som en del av en fri bachelor (men det er en annen historie). Veien mot yrkeslivet begynte med fantasy. Jeg håper det slutter med fantasy også – at det er i forfatterrollen jeg hører hjemme, og at fantastisk litteratur vil fortsette å vokse i popularitet her til lands.

Så hvorfor velge folkloristikk når man er opptatt av fantasy? Fordi det er en sterk forbindelse mellom eventyr og fantasy – fantasyfortellinger har ofte form som en slags undereventyr, med mange likhetstrekk og funksjoner som gamle eventyr hadde.

Det er noe tidløst ved eventyr, og de har vært veldig viktige både som underholdning, moralsk rettledning, kilde til håp (om et bedre liv, om å overvinne ens fiender, osv.) og til formidling av informasjon og kultur. Folkeeventyr har reist langt og lenger enn langt gjennom mange hundre år frem til vår tid; noen gjennom tusenvis av år, til og med. Under studiene husker jeg at jeg ble veldig fasinert av tanken på at fortellingene om La Belle et la Bête, Kvitebjørn kong Valemon og Cupid og Psyche antagelig har samme opprinnelse. De har blitt fortalt fra generasjon til generasjon gjennom tidene, og fra land til land over store deler av kloden, først gjennom muntlig overlevering, og deretter ved hjelp av det skrevne ord. 

Behovet for eventyrfortellinger har åpenbart vært stort gjennom hele vår kjente historie. Faktisk kan man påstå at eventyrsjangeren er viktigere historisk sett en noen annen sjanger. Slik som eventyrene i fortiden var ment for både ung og gammel, så er fantasy en sjanger som er viktig for både unge og gamle i dag. Få sjangere er så vidtfavnende, få har så mange undersjangere og sidekategorier. Fantasysjangeren er et enormt hav av underholdning og lærdom, og den bærer med seg mange av eventyrenes tidløse tradisjoner, uten å være på langt nær så endimensjonale. De gamle eventyrene har ofte en svart-hvitt tilnærming til livet og verden, men i fantasy finnes alle nyanser og perspektiver. Jeg er veldig glad i eventyr. Og jeg elsker fantasy.


 Velkommen til min lille bloggside. Her kommer jeg til å fortelle om bokprosjekter, skriveprosesser, inspirasjonskilder, ideer, overraskelser og nyheter som angår skriveriene mine.

Ønsker du å motta påminnelse om nye blogginnlegg?

Send mail til: Ellenfossum@gmail.com