BLOGG

Fortelling i bilder.

Fredag, 22.04.16.

Et bilde sier mer enn tusen ord. En klisjé, ja – men som med de fleste utslitte og overbrukte fraser, så inneholder den en god dose sannhet. Et bilde kan si uendelig mye; et enkelt maleri kan fortelle en komplisert fortelling, et fotografi kan gi deg oversikt over et helt liv. Det er ikke det at man ikke kan si mye med få ord; det finnes korte tekster som inneholder veldig mye informasjon. Likevel er det er noe med bilder og illustrasjoner – med farger og figurer, skygge og lys, øyne som ser tilbake på deg, drømmer som er satt på et lerret – som treffer oss på en måte en tekst ikke kan. Billedkunst og fotografi er også tilgjengelig for oss helt fra begynnelsen i livet, mens tilgangen til tekst kommer senere. Før jeg kunne skrive, satt jeg og tegnet og lagde fortellinger (som jeg ofte fortalte høyt for meg selv). Interessen for å skape historier ble ikke hindret av manglende skrivekunnskaper – jeg kunne fortelle alt jeg ville gjennom bilder.

Å si at jeg er glad i å skrive, er selvsagt en underdrivelse. Skrivetrangen har vokst seg større og større, spesielt siden ungdomsskolen. Men jeg har tegnet fra jeg kunne holde en fargestift, og det er fremdeles noe eget ved det å lage et bilde, å se en hel historie vokse frem på et enkelt ark. Før jeg så mye som vurderte å bli forfatter, skulle jeg bli tegneserieskaper eller bokillustratør. Det var jeg sikker på – og det samme var de fleste rundt meg. Jeg sjokkerte antagelig meg selv like mye som mine omgivelser når jeg gikk bort fra kunsten og over til kultur- og språkstudier. Både kunsten og skrivingen ble til hobbyer, og livet svingte seg gjennom en kronglet vei av studier og jobber som aldri kunne overgå kallet fra skaperen i meg. Nå som jeg endelig skal utgi bok, har det vokst frem en trang til å vise frem den verdenen jeg har skapt gjennom bilder også, ikke bare gjennom tekst.

Jeg ønsker ikke å frarøve leserne gleden av å lage sine egne bilder. For mange av oss er jo det å se en verden vokse frem for det indre øyet og lage egne forestillinger om hvordan alt og alle ser ut, noe av det beste med å lese. Jeg har likevel valgt å legge ut illustrasjoner fordi jeg vet at det også finnes veldig mange som får en bedre leseropplevelse når de har visuelle referanser. Mange leser helst tegneserier, både fordi det er enklere å lese enn ren tekst, og fordi det er noe veldig appellerende ved det å se en fortelling utfolde seg i bilder.

Fra jeg var ganske ung, var tegneserier en av mine viktigste kilder til inspirasjon og underholdning. Jeg husker godt overnattingsbesøk hos onkel og tante hvor jeg lå under en varm dyne på et kaldt rom med onkels gamle Donald-blader, eller den gangen jeg fant «Vindens passasjerer» av François Bourgeon på loftet og satt i det støvete halvmørket og leste i smug. Jeg kjøpte Fantomet og Agent X9 på klaustrofobiske, kortlevde bruktbutikker, kidnappet Pyton og Pondus fra bladbunken på badet (hvor voksne familiemedlemmer hadde plassert dem), leste Nemi sammen med bestevenninnen og trålet gjennom gratis manga på nett. Når jeg oppdaget Alvefolket av Wendy og Richard Pini, ble jeg så forelsket at jeg kontaktet Egmont for å høre hvor jeg kunne kjøpe hele serien. De ba meg ta kontakt med den lokale forfatteren Trude Brænne Larssen, som de kjente som en dedikert Alvefolket-fan. Hun anbefalte meg en tur til Outland i Oslo – og slik fant jeg veien til den magiske bokhandelen som har det meste et ungt fantasyhjerte kan ønske seg.

For kort tid siden, fikk jeg tilsendt forslag til omslag til Drømmevokteren. Det å få en tydelig idé om hvordan boka kommer til å se ut, er veldig spennende – og det minner om hvor viktig det visuelle er. Omslaget er ofte leserens førsteinntrykk av en ny og ukjent bok, og i mange tilfeller det som avgjør om man har lyst til å lese den. Et godt omslag frister oss til å se nærmere, til å bli kjent med historien som gjemmer seg bak forsiden. Jeg håper og tror at Drømmevokteren blir en bok som lokker, både med utseende og innhold.

Til ære for alle illustratører, tegneserieskapere og grafiske designere som har vært med på å forme meg som leser, forfatter og kunstner, så har jeg forsøkt meg på en liten tegneseriesnutt inspirert av Drømmevokteren – det er ingen tvil om at jeg kommer til kort som tegneserieskaper, men det var morsomt å prøve seg! Og kanskje finnes det noen der ute som synes boka virker mer interessant etter å ha fått et lite utdrag i tegneserieformat :-3Velkommen til min lille bloggside. Her kommer jeg til å fortelle om bokprosjekter, skriveprosesser, inspirasjonskilder, ideer, overraskelser og nyheter som angår skriveriene mine.

Ønsker du å motta påminnelse om nye blogginnlegg?

Send mail til: Ellenfossum@gmail.com