BLOGG
Ære til redaktøren.
Fredag, 04.03.16.

Å redigere en tekst, betyr å gi den en form som passer for offentliggjørelse – og for utgivelse, i denne sammenheng. Når det er sagt, finnes det garantert tekster som er godt redigert, men som kanskje ikke egentlig passer for offentliggjørelse likevel. Og så finnes det de som mener at deres arbeid ikke trenger redigering, og utgir på egne forlag eller gjennom forlag som trykker opp bøker mot betaling, uten så mye som en språkvask. Jeg kan også forestille meg at det finnes tekster som er redigert nesten til det ugjenkjennelige; til de bare er skygger av hva de opprinnelig var. Hvordan man enn går frem, så er én ting sikkert: De fleste som skal utgi bok, bør få hjelp og veiledning av en redaktør i redigeringsprosessen. Dette er noe som har blitt tydeligere enn noensinne for meg, nå som jeg endelig jobber med en redaktør selv.

Når jeg snakket med forlagssjefen om det å jobbe med en redaktør, fikk jeg beskjed om å stålsette meg og forvente tilbakemelding med mye kritikk – redigeringsprosessen er jo til for å forbedre det som ikke er godt nok og rette opp i feil, og da blir fokuset nødvendigvis på det som ikke er bra i teksten.

Midt i desember i fjor, fikk jeg første tilbakemelding på «Drømmevokteren» fra redaktøren min. Når jeg leste kommentarer som «romanen er velskrevet og det er tydelig at forfatteren har grep om språket og de ulike virkemidlene som er brukt» og «man ser kvaliteter som kan glitre», var jeg så fornøyd at jeg nesten ikke ville brydd meg (der og da) om hun hadde bedt meg omskrive halve boken. Viktigere enn rosen, var kritikken. Den var både konstruktiv og håndterbar, og ga meg et nytt og viktig perspektiv. Noe av det vanskeligste – men også viktigste – med å redigere sin egen tekst, er å klare å se den gjennom andre øyne enn ens egne.

Jeg vet ikke om forlagssjefen var en luring som senket forventningene mine med vilje, eller om jeg har vært heldig, men tilbakemeldingene fra redaktøren har gitt selvtilliten et løft – og jeg har lært mye. Nylig ble jeg ferdig med andre gjennomgang av teksten, og jeg gleder til tilbakemelding. Vi nærmer oss slutten på et viktig arbeid – redigeringen av et manus på over 180.000 ord. Det er stor verdi i det å lytte til de som har gått veien før; de som har utdannelsen, erfaringen og oversikten som skal til for å se det som en uerfaren, fersk forfatter ikke ser.

 

 

 
Velkommen til min lille bloggside. Her kommer jeg til å fortelle om bokprosjekter, skriveprosesser, inspirasjonskilder, ideer, overraskelser og nyheter som angår skriveriene mine.

Ønsker du å motta påminnelse om nye blogginnlegg?

Send mail til: Ellenfossum@gmail.com